28 مارس 2024 - 13:56
در گفت و گو با دنیای سفر بررسی شد

نبود مدیریت و توزیع نامناسب سفر؛ چالش های گردشگری

9 اوت 2015 - 08:50 dsfr.ir/x37uk

نبود مدیریت و توزیع نامناسب سفر؛ چالش های گردشگری
ترافیک در جاده چالوس، عکس از بهروز خسروی

در شرایط کنونی وضعیت زیرساخت های گردشگری مبهم نیست و می توان با مدیریت صحیح و توزیع مناسب سفر، از امکانات موجود بهره جست و فرصتی برای رفع کمبودها بوجود آورد.

"ولی تیموری، مدیر کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری"

دیپلماسی لبخند رییس جمهوری از یک سو و موفقیت تیم هسته ای ایران در مذاکرات وین از دیگر سو سبب تغییر چهره ایران نزد جهانیان شده است. تغییری که توسعه و رونق گردشگری را به همراه خواهد داشت. اما گردشگری و زیرساخت های آن تا چه اندازه آماده چنین تغییراتی است؟

از این رو "دنیای سفر" در گفت و گو با ولی تیموری، مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری به بررسی وضعیت زیرساخت های گردشگری، کمبودها و نقاط قوت این بخش پرداخت.

 

دنیای سفر: برای آغاز سخن، ظرفیت اقامتی کشور چگونه است؟ چند هتل، هتل آپارتمان، متل، مجتمع اقامتی و در کل چند مرکز اقامتی در کشور فعال هستند؟

در کل کشور، 1038 هتل، 561 هتل آپارتمان، 1446 مهمانپذیر، 91 مجتمع، 222 پانسیون و در کل 3358 مرکز اقامتی فعال است که استان خراسان رضوی با 1027 مرکز  اقامتی که حدود 30 درصد مراکز اقامتی کشور را در بر می گیرد، در رتبه نخست قرار دارد.

 

دنیای سفر: با توجه به آمار ورود 4 میلیون گردشگر در سال گذشته و خبرهایی که از افزایش این تعداد حکایت دارند، آیا زیرساخت های گردشگری بخصوص در بخش اقامت، کافی و مناسب پذیرش گردشگران خارجی است؟

اگر بخواهیم به دور از جو زدگی صحبت کنیم و منطقی باشیم، با توجه به ظرفیت های موجود و اسناد بالادستی که هدف را بر جذب 20 میلیون گردشگر قرار داده است، باید بگویم، کمبود زیرساخت داریم. در واقع نمی توان کتمان کرد که وضعیت ایده آل نیست و کمبود هایی وجود دارد چه در بخش مراکز اقامتی و چه در سایر بخش های زیرساختی حوزه گردشگری، اما در شرایط حاضر جز در چند شهر پر مسافر همانند یزد و اصفهان، در سایر شهرها تنها در زمان پر مسافر با مشکلات اسکان و زیرساختی روبه رو هستیم و در سایر فصول چنین مشکلی وجود ندارد. البته این امر در کوتاه مدت قابل پیگیری است اما باید تصمیمات صحیحی برای رفع آن در بلند مدت گرفته شود.

 

دنیای سفر: از صحبت های شما می توان به این نتیجه رسید که در زمان پر مسافر تنها در چند شهر همانند یزد و اصفهان با مشکل زیرساخت روبه رو هستیم و سایر شهرها با چنین مشکلاتی روبه رو نیستند و زیرساخت گردشگری مشکلی ندارد. پس چرا گردشگری با چالش های فراوان همراه است و مسافران از نبود مراکز اقامتی گله مند هستند؟

مشکل اصلی ما نبود توزیع مناسب سفر است. از یک سو با پیش رو بودن چند روز تعطیلی همه به سوی جاده چالوس و شمال کشور رهسپار می شوند و از دیگر سو تمام تورگردانان بسته های سفر خود را برای یزد، شیراز و اصفهان می بندند. چرا مردم به سوی همدان، تبریز، اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی رهسپار نمی شوند؟ چرا سفر تنها در جاده های شمال نهفته است؟ چرا تعریف سفر تنها به شمال، اصفهان یا یزد ختم می شود؟

با این وجود حتا ظرفیت مراکز اقامتی شهری مانند اصفهان هم تنها در روزهای پرمسافر تکمیل است و در سایر روزهای سال با ظرفیت خالی فعالیت می کند. این به معنای نبود مدیریت سفر و خالی بودن سیاستی تحت عنوان توزیع سفر است. مقاصد و  جاذبه های گردشگری ایران، از نظر توزیع جغرافیایی بسیار خوب است؛ اما بحث اطلاع رسانی و فرهنگ سازی سفر کامل نبوده است تا بتوانیم مسیرهای جدید را به مسافران معرفی کنیم.

 

ولی تیموری، مدیر کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری

عکس از ایرنا

 

دنیای سفر: نقش حاکمیتی معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای معرفی مقاصد جدید و اطلاع رسانی چگونه بوده است؟ تاکنون برای تحقق این مهم چه کارهایی انجام داده اید؟

طی دو سال  گذشته یکی از سیاست های کلان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر محور معرفی مقاصد جدید گردشگری قرار گرفته است. چرا که جاذبه هایی داریم که از پتانسیل لازم برای پذیرش گردشگر برخوردارند اما به دلیل ناشناخته ماندن نتوانسته اند موفق عمل کنند. از این رو در صدد معرفی این مقاصر برآمده ایم. در بخش جذب گردشگر خارجی نیز سالهاست تاکیدمان بر معرفی بسته های جدید سفر است. چرا که 90 درصد تورهای ورودی مسیرهای واحد و تکراری را می پیمایند. در چنین شرایطی شاهد آن هستیم که نه تنها معاونت گردشگری بلکه بخش خصوصی نیز تاکنون مسیر جدیدی که بتواند تراکم مسیرهای پرمسافر را کاهش دهد، معرفی نکرده است.

بارها به بخش خصوصی تاکید کردیم تا مسیر جدیدی معرفی کند. حتا می توان مسیری خاص برای شمال غرب و غرب کشور تعریف کرد. اما بخش خصوصی، تاکنون چنین زحمتی را به خود نداده است. سعی کردیم کشور را به هفت منطقه تقسیم کنید تا توزیع مناسبی از سفر را در این مناطق داشته باشیم اما رویه ناسالم و نبود توزیع مناسب سفر سبب شده است که امروزه به این نقطه برسیم. این درحالی است که 19 اثر ثبت شده جهانی در جای جای ایران وجود دارد اما تورها تاکیدشان بر اصفهان، یزد و شیراز است.

 

دنیای سفر: با توجه به آن که توزیع مناسب سفر در کشور ما معنا ندارد و همه مسافران خارجی تاکیدشان بر سفر به اصفهان است و زیرساخت های اقامتی اصفهان با کمبودهایی روبه روست، چه باید کرد؟

در شکل کلی اگر بخواهیم ایده ای را مطرح کنیم با کمبود نسبی زیرساخت های اقامتی در  کشور مواجه هستیم اما اگر همان وضعیت موجود را بتوانیم مدیریت کنیم از طریق معرفی مسیرهای جدید گردشگری و مقاصد جدید سعی کنیم گردشگران را به مسیرهایی که از تراکم و ترافیک بالایی برخوردار نیستند هدایت کنیم در کوتاه مدت می توانیم با زیرساخت های موجود به تقاضای بین المللی جواب دهیم. طی چند سال گذشته تمام تبلیغات بر تورهای اصفهان بوده است به نوعی که گردشگران خارجی این شهر و آثار تاریخی آن را می شناسند. اگر اصفهان به دلیل نبود جا از لیست سفر خارج شود، گردشگران سفر به ایران را حذف می کنند و این برای گردشگری ما خوب نیست.

از دیگر سو چنین نیازی سبب شده تا برخی هتل داران از فرصت بوجود آمده سو استفاده کنند و تنها به فکر منافع خود باشند و نرخ ها را بالا برند. چنین امری سبب بروز مشکلاتی بین بخش خصوصی شده است که باید با نگاهی منطقی و ملی آنرا حل کرد. باید تمام بخش های زنجیره گردشگری دست در دست هم دهند تا بتوان موفق از این میدان بیرون آمد. تا زمانی که هر کس مصلحت و سود خود را مد نظر داشته باشد راه به جایی نخواهیم برد.

در این میان چند هتل 4 و 5 ستاره در دست ساخت داریم اما چند سال تا بهره برداری آن ها زمان نیاز است. اگر به این کمبودها از نظر فنی دامن نزنیم و اجازه دهیم تقاضاها افزایش یابد روند سرمایه گذاری افزایش خواهد یافت. باید از فرصت پیش آمده به سوی رشد و توسعه گردشگری بهره جست. در شرایط کنونی وضعیت زیرساخت های گردشگری مبهم نیست و می توان با مدیریت صحیح و توزیع مناسب سفر، از امکانات موجود بهره جست و فرصتی برای رفع کمبودها بوجود آورد.

1