28 مارس 2024 - 12:17

روش ساخت سفالینه های زرین فام احیا شد

3 اوت 2015 - 12:30 dsfr.ir/n16ku

روش ساخت سفالینه های زرین فام و لعاب پاشیده با نقوش کنده به عنوان هنرهای برجسته ایران با همت کارشناسان و پژوهشگران پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری احیا شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، عالیه نجفی کارشناس و پژوهشگر کارگاه لعاب و سفال پژوهشکده هنرهای سنتی امروز "دوشنبه" با اعلام این خبر گفت: از آن رو که فن آوری های کهن از درجه اهمیت زیادی برخوردار بوده و برخی از این فن آوری ها به مرور زمان از حافظه بشری حذف و یا کمرنگ شده اند پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری سعی در احیای این هنرها دارد.

نجفی افزود: یکی از فن آوری های کهن ایران زمین که از دیرباز شهرت جهانی داشته و نمونه هایی از آن در موزه های جهان به نمایش گذاشته شده سفالینه های زرین فام است.

این پژوهشگر اظهار داشت: کارگاه سفال و سرامیک پژوهشکده هنرهای سنتی با توجه به اینکه این هنر به دست فراموشی سپرده شده است، احیا این دانش را در دستور کار خود قرار داد. به منظور احیای تکنیک زرین فام در ابتدا مطالعات آنالیک انجام و در نتیجه با مدل سازی موفق شدیم به بازآفرینی طرح و نقش بپردازیم. در مرحله بعد و به منظور بررسی لعاب های زرین فام، شناسایی درجه حرارت آتش دهی و برنامه احیا انجام شد که در تمامی این مراحل به نتایج جالب و کاربردی رسیدیم.

پژوهشگر کارگاه لعاب و سفال پژوهشکده هنرهای سنتی در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از فناوری های جالبی که در قرن سوم هجری مورد استفاده بوده سفالینه های لعاب پاشیده با نقوش کنده (اسگرافیتو) است که با وجود اهمیت بالایی که دارد به دست فراموشی سپرده شده است. در سفالینه های لعاب پاشیده با نقوش کنده نیز مطالعات و پژوهش های گسترده ای انجام گرفت و با بازآفرینی نقوش و ساخت نمونه ها این فناوری احیا شد.

1