16 آوریل 2024 - 21:17

تابستان و سه گانه سیاست گذاری، اقامتگاه غیر مجاز و هتل

25 ژوئیه 2015 - 09:00 dsfr.ir/141r3

اقامت تابستانه در مراکز غیر مجازی چون مدارس دولتی

در کشورهای توسعه یافته، این بخش خصوصی و هتل داران هستند که برای سر ریز مسافران و اقامت آن ها تصمیم می گیرند نه بخش دولتی.

"کریم رسول زاده، رییس جامعه هتل داران آذربایجان شرقی"

تابستان است و فصل سفرهای انبوه؛ فصل دست به جیب شدن خانواده ها و رفتن به شهری دیگر. ارایه دهنگان انواع خدمات سفر و مسوولان آگاه به این موضوع برای برنامه ریزی، مدیریت و سود بردن از این سفرها، حرف هایی می زنند و کارهایی می کنند؛ مجموعه کارها و حرف هایی که به سود و زیان خدمات دهندگان مختلف می انجامد. از یک سو مدارس آموزش و پرورش و اقامتگاه های دولتی برای مسافران تابستانی آماده می شود و از دیگر سو سایت مسافر کاشانه فعالیت خود را رونق می دهد. این تکاپوها برای اسکان مسافران در حالی انجام می شود که هتل ها و مراکز مجاز باید محل اقامت مسافران باشند.

حسن مهرور اصلی، رییس هیئت مدیره جامعه هتل داران گیلان با اعلام خبر آمادگی هتل های این استان پرتقاضا برای پذیرایی و اقامت گردشگران تابستانی به دنیای سفر گفت: با وجود آن که استان گیلان در زمره 5 استان پر مسافر کشور قرار دارد اما در حال حاضر ضریب اشغال هتل ها حدود 15 درصد است و بیش از 80 درصد هتل ها در حال ورشکستگی هستند.

او عوامل مختلف از جمله فعالیت هتل های مستقر در ادارات دولتی، مسافرخانه های ارگان ها و وزارت خانه های مختلف، کلاس های آموزش و پرورش که برای اسکان مسافران آماده شده اند و حمایت دولت از مسافر کاشانه ها و فعالیت کمپ های خیابانی و چادرها را مسبب این امر دانست و ادامه داد: بیشتر ارگان های دولتی برای رفاه کارکنان خود هتل و مسافرخانه هایی تدارک دیده اند که البته به غیر از کارکنان خود به سایر کارکنان دولتی و حتا مسافران آزاد اجاره می دهند. در چنین شرایطی چگونه می توان به رونق هتل ها چشم دوخت؟

به گفته رییس هیئت مدیره جامعه هتل داران گیلان، درحالی که هزینه آب و برق و سایر ملزومات مراکز دولتی توسط دولت تامین می شود چگونه می توان ترازوی رقابت بین بخش خصوصی و دولتی بوجود آورد. این درحالی است که هتل داران با پرداخت مالیات و ارزش افزوده متحمل هزینه های هنگفت دیگری می شوند که در نرخ گذاری ها موثر است اما سایر بخش های اقامتی دولتی از چنین اموری معاف هستند و به تبع آن اقامت ارزانتری را رقم می زنند.

او در پاسخ به این سوال که چرا هتل ها نرخ اقامت را کاهش نمی دهند تا رغبت بیشتری برای حضور مسافران بوجود آورند گفت: درحال حاضر حدود 85 درصد هتل های استان گیلان خالی است. از یک سو نمی توانیم قیمت ها را کاهش دهیم چراکه از یارانه دولتی خبری نیست و از دیگر سو چشم به بازار عرضه و تقاضا داریم. هنگامی که تورم ثابت نیست و قیمت ها دائم درحال تغییر هستند چگونه می تون از هتل دار انتظار کاهش قیمت داشت؟ تا زمانی که در هتل ها خدمتی جز خواب و خوراک ارائه نشود نمی توان انتظارات گردشگران را فراهم کرد.

به گفته مهرور اصلی، پخش و اجرای موسیقی زنده در هتل های استان گیلان ممنوع شده است. حتا کافی شاپ ها اجازه پخش موسیقی ندارند با این وجود هیچ همکاری و حمایتی از سوی رییس جامعه هتل داران ایران متوجه هتل داران گیلان نیست و آنها دست تنها با مشکلات روبه رو می شوند. او معتقد است: تا زمانی که گردشگری به جای داشتن جایگاه خدماتی، جایگاه سیاسی داشته باشد و مسئولان بخش خصوصی به دنبال پست های دولتی باشند، این حوزه رشد نخواهد کرد. در این میان معاونت گردشگری با هزینه دولت از سایت مسافر کاشانه رونمایی می کند که به ضرر بخش خصوصی و هتل داری است. این گونه است که باید تاوان کارهای اشتباه کارشناسانی را بدهیم که از این صنعت چیزی نمی دانند.

همه این عوامل سبب شده است تا 8 هتل استان گیلان به مصادره بانک ها در آید و حدود 80 درصد هتل داران سرمایه خود را برای فروش و یا تغییر کاربری بگذارند. رییس هیئت مدیره جامعه هتل داران گیلان با اعلام این خبرها به دنیای سفر گفت: تا چند ماه پیش مقاومت می کردیم و نمی خواستیم بگوییم خطر فروپاشی سرمایه گذاری دراستان گیلان را داریم اما امروز می گوییم که سرمایه گذاری حوزه گردشگری گیلان در حال فروپاشی است. فعالیت 5 هزار مسافر کاشانه غیر مجاز و مجاز از یک سو و هتل و خانه معلم ها از دیگر سو بلای جان هتل های استان گیلان شده اند. 

شایعات سبب ضرر و زیان هتل داران شد

تنها هتل داران استان گیلان نیستند که از فعالیت مراکز اقامتی غیر مجاز و پایین بودن ضریب اقامت اتاق های شان گله مندند. کریم رسول زاده، رییس جامعه هتل داران آذربایجان شرقی نیز از رسیدن ضریب اشغال هتل های یک، دو و سه ستاره این استان به زیر 25 درصد و ضریب اشغال حدود 40 درصدی هتل های 4 و 5 ستاره خبر می دهد. او با اعتقاد بر آن که هتل داران در تمام استان ها با ضریب اشغال پایین فعالیت می کنند تصریح کرد: تا زمانی که هر ارگان و وزارتخانه ای اقدام به راه اندازی هتل و مهمانسرا کند و بانک ها و مدارس به ارائه خدمات گردشگری بپردازند وضعیت درست نخواهد شد.

رسول زاده همچنین به شایعات پر بودن ظرفیت هتل ها اشاره کرد و گفت: چندیست که گفته می شود ظرفیت هتل ها تکمیل است و ذهنیت عموم مردم با این خبرهای کذب پر می شود. چنین اخباری سبب می شود تا گردشگران به سوی سایر مراکز اقامتی پیش روند. این درحالی است که در کشورهای توسعه یافته، این بخش خصوصی و هتل داران هستند که برای سر ریز مسافران و اقامت آنها تصمیم می گیرند نه بخش دولتی.

هرچند او تاکید دارد به دلیل پایین بودن سطح نقدینگی در جامعه، سفر و گردشگری از رونق افتاده است اما یادآور می شود: هتل داران برای جذب گردشگر نرخ ها را شناور کرده اند و گاه تا 40 درصد تخفیف را اعمال می کنند. باید توجه داشت که اقامت در هتل با خدمات خاصی همراه است که قطعا در مدارس و سایر مهمانسراها ارائه نخواهد شد. در این میان می توان با پرداخت 65 هزار تومان یک شب در اتاق دو تخته هتلی دو ستاره در آذربایجان شرقی اقامت داشت و از امکانات و خدمات آن بهره جست.

معاون گردشگری پیش از تعطیلات عید فطر، بر کسب اطلاع مسافران از امکانات و خدماتی که در مقاصد و شهرهای میزبان ارایه می شود تاکید و در این رابطه تمامی استانهای کشور را موظف کرده بود علاوه بر افزایش امکانات و خدمات خود در همه عرصه های اقامت، پذیرایی، بهداشت و سایر خدمات، اطلاعات دقیق و کامل را در رابطه با امکانات موجود در استان از طریق رسانه‌ها در اختیار مسافرین قرار دهند.

به هر حال عید فطر گذشت و در طول آن از سوی مسوولان استان های مختلف اعلام شد که ظرفیت هتل ها و سایر مراکز اقامتی، پر شده است. صنعت هتل داری کشور هر چند می تواند دل خوش به تعطیلاتی چون عید فطر و نوروز باشد اما ایجاد درآمد پایدار در طول سال نیاز واقعی آن است. ایجاد فرهنگ سفر که نقش برنامه ریزی در سفرهای فردی و خانوادگی را پر رنگ می کند و به اقامت در هتل و مراکز رسمی اقامت، بها می دهد نه یک شبه محقق می شود و نه با سیاست های کنونی دولت قابل دسترسی است.

1